Граждани против изсичане на дървета - Телевизия Шумен
Граждани против изсичане на дървета

Ще останат ли дърветата на шуменската улица „Отец Паисий“ или ще бъдат изсечени. Жителите й са разтревожени, че 60 дървета ще бъдат премахнати заради ремонта на улицата. От община Шумен обаче съобщиха, че ще се съобразят с желанието на хората за запазване на дървета и ще бъдат отсечени две и евентуално други, ако се установи, че са болни.
Жителите на улица „Отец Паисий“ са против изсичането на дърветата, защото създават сянка и уют. Те са на близо 50 години, но според тях са здрави. За да ги спасят, са подали две жалби в общината, но отговор не са получили.
Дърветата са от двете страни на улицата, създават плътна сянка и са естествен охладител в горещите летни дни.
„Изсичането на тези дървета ще бъде в ущърб на домакинствата и тяхната енергийна ефективност. Тези жилища са с южно изложение, предполага се, че температурите ще се повишат, домакинствата ще изразходват повече енергия за охлаждането“, каза Росица Старшимирова.
„Масово се изсичат горите, липсата на кислород става все по-осезаема и ако ние подпомогнем това безумие да изсичаме все повече дървета, ние подписваме собствената си присъда“, категоричен е Живко Желязков.
Улицата е включена в списъка за ремонти, а в момента строителната фирма подготвя полагането на асфалт и направата на тротоари.
„Ако прекъсваме на всяко едно дърво и положим плътния асфалтобетон и след време, 1-2 години този асфалт няма да го има тука. Строителните дейности са спрени, за да се реши проблема с дърветата и затова не редят бордюри и не асфалтират“, каза Найден Мирчев – представител на строителна фирма.
От общината заявиха, че е направена повторна проверка и решението е да бъдат премахнати две дървета – кривото и което пречи. Категорични са, че няма да се махат всички дървета, но ако има болни, то те ще бъдат отстранени. Този принцип ще се прилага за всички улици, на които предстои ремонт.

Опасни дървета по бул. “Мадара”

Спират подрязването на чинарите по бул. „Мадара“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *