Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ с турне в Сърбия - Телевизия Шумен

От 3 до 7 май шуменският Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ ще се представи в няколко града и на различни сцени в западната ни съседка Република Сърбия.
Днес хористите ще изнесат съвместен концерт с Камерния хор „Лавиринт“ и хора на Градското певческо дружество „Стефан Мокраняц“. Участието е по покана на двата сръбски хора за съвместен концерт в градския театър „Зоран Радмилович“, град Зайчар. Двата сръбски хора поддържат много близки контакти с шуменските певци и с диригента д-р Христо Атанасов, с когото работят съвместно от 2012 година. Смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ е подготвил програма с продължителност от близо час, като след изявите и на домакините от Зайчар, трите хора ще имат съвместни изпълнени. В програмата е включена православна и забавна музика. Акомпанятор на хора е Жанета Кацарова, изтъкнат наш пианист и педагог.
От 4 до 7 май хористите ще участват в VI Международен хоров фестивал в Белград, който предвижда изяви в няколко концертни вечери. Участниците във фестивалната програма трябва да представят програми в катедрален храм и концертна зала в Белград. В катедралната фестивална вечер нашите хористи ще изпълнят православни песнопения, а в концертната зала – светска забавна музика.В двете програми на хора е включена композицията „Христос Воскресе“ на Петко Стайнов, с която ще бъде поставяно началото на всяко участие на шуменските хористи. В градовете Зайчар и Белград ще бъде представена и творбата на композитора Петко Стайнов – „Ела се вие, превива“. Тя се изпълнява от женския състав на хора, а през декември 2022 година в Казанлък певиците бяха отличени с престижната награда на Фондация „Петко Груев Стайнов“ за най-добро изпълнение на творбата. В програмите са включени песни и на Добри Христов, Александър Морфов, Сергей Рахманинов, Стефан Мокраняц, Ирина Денисова и др.
Участието на Смесения хор „Проф. Венета Вичева“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Шумен, „Автомагистрали – Черно море“ АД – Шумен, Североизточното държавно предприятие и с лични средства.

Откриха Международните хорови празници “Добри Войников”

Международни хорови празници в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *