Стартира акция “Ваканция” - Телевизия Шумен

В Шуменска област стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. До края на учебната година ще бъде засилено полицейското присъствие около училища и детски градини. Акцент в контрола е правилното превозване на децата и използването на обезопасителни системи. Ще се следи и спазват ли правилата децата с велосипеди.
Йоана е на 10 години. Научила се да кара колело още на шест и оттогава все е с него. Казва, че знае и спазва правилата за движение на пътя и много внимава, когато пресича.
“Когато пресичаме трябва да слезем от колелото и да го бутаме, а не да караме на пътя, но примерно вчера щеше да ни блъсне една кола”, напомни едно от важните правила за велосипедистите Йоана Христова.
Освен, че често вижда шофьори, които не внимават на пътя, много нейни връстници също не спазват правилата, разказва момичето. Това и ще бъде във фокуса на полицията през цялото лято.
“Децата, като пешеходци и като водачи на велосипеди, са една много чувствителна и изключително уязвима група, защото те донякъде не познават правилата за движение и дори да ги знаят, нямат все още изградени навици как да се пазят и как да реагират в ситуации. Затова тук отговорността също идва на родители и на семейството. Трябва да знаят, особено когато ги пускат с велосипеди, къде отиват, да им знаят поведението, как карат и, ако могат, по някакъв начин да са с тях и да ги контролират”, каза началникът на “Пътна полиция” главен инспектор Веселин Георгиев.
Поведението на шофьори и пешеходци също ще се контролира и при нужда – санкционира. Пътните полицаи ще следят и за седнали зад волана неправоспособни.

Урок по пътна безопасност в детската градина

Урок по пътна безопасност в училище

Урок по пътна безопасност за децата

Започва акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *