Поскъпват общински такси и услуги - Телевизия Шумен

Поскъпват голяма част от общинските такси и услуги. Очаква се в местната хазна да влязат около половин милион лева повече. Целта е осигуряване на финансова стабилност, средства за местните дейности и ресурс за изграждане на съвременна инфраструктура. Промените в Наредбата са публикувани за обществено обсъждане. Предстои документът да бъде гласуван на общинската сесия в края на месеца.
Повишението за различните такси и услуги е различно. Най-драстично поскъпва ползването на зала „Арена Шумен“ – от 480 лева на 1440 лева. Причината е ръстът на разходите за издръжка на залата. С около 100 лева повече ще струва и наемането на Летния театър.
„Тренировъчните зали. Там от 60 лева на час става с 10 лева увеличението. Включени са в наредбата за пръв път цени, по подобие на ансамблите на другите общини, на Ансамбъл Шумен“, каза Десислава Петрова – зам.-кмет по бюджет и финанси.
Повишение е заложено в цените за услугите на Регионалната библиотека, както и за входния билет в Комплекс „Създатели на българската държава“. Поскъпват и почти всички услуги, предоставяни от Общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“, а парите ще бъдат вложени в подобряване на инфраструктурата в Гробищния парк. Ръст има и при таксите за административни услуги. Например най-масовите – издаване за удостоверение за наследници или за настоящ адрес от 5 лева става 10 лева.
„Новото в тази наредба, което до сега не го е имало, това е – 10 процента отстъпка се предлага за всяка една услуга, която е заявена и получена по електронен път“, каза Десислава Петрова.
Намаление е предвидено за бизнеса. Цената за ползване на тротоарно право е намалена наполовина и разполагането на една маса пред заведение ще струва 1 лев на ден през летния период и 30 стотинки през зимата независимо в коя част на града е разположена. Изключение правят само закритите пространства, които се използват целогодишно.
„При тях независимо, че имаме зимен период от началото на месец ноември до 30. април, те заплащат пълния размер на таксата, с други думи 1 лев целогодишно. Говоря само за закритите пространства“, каза Христо Цанков – ст. експерт в Община Шумен.
В Наредбата не фигурират предстоящите промени в изчисляването на такса битови отпадъци, които в момента се разработват от експертна комисия. Срокът за общественото обсъждане на заложените изменения за общинските цени и услуги е 19 юли.

Административни услуги на едно гише

Още санкции грозят общината

Скандално високи заплати – без одит

Изпращат по имейл размера на дължимите данъци и такси

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *