Тежки трасета за състезанието на платото - Телевизия Шумен

Предизвикателни трасета очакват участниците в състезанието по бягане, колоездене и дуатлон, което ще се проведе тази неделя на Шуменското плато. Надпреварата се провежда за 16-ти път, а състезателите и в трите дисциплини са от цялата страна.
Предизвикателни трасета са подбрали организаторите за състезанието „Шуменско плато“ тази неделя. Като пример посочиха бягането на 10 км, при което трасето ще е с денивелация 400 метра или около 4 процента наклон през цялото време.
„Някои са стръмни, имат камъни. Заради това, бегачите, сме казали да си обуят маратонки за трейл бягане, които са с добро сцепление на грайфера, защото не е по равен гладък път, а има камъни, стръмно, хлъзгаво“, каза за предизвикателствата на трасето Анелия Карагьозян, председател на Велоклуб „Илчов баир“.
„Като говорим за стръмни пътеки – замисляме се дали да не сложим въже, където да се издърпат състезателите, но е за кратко, разбира се, не е в продължение на стотици метри“, допълни за организацията Данаил Денчев от шуменския велоклуб, организатор на надпреварата.
Организаторите от шуменския клуб са категорични, че няма да се прави компромис с мерките за безопасност. Ще стартират само велосипеди за планинско бягане, а състезател без каска, дори на снимка, ще бъде автоматично дисквалифициран. Съветват участниците да си носят вода, въпреки че такава ще има на пунктове по трасето, което пък на няколко пъти ще пресича шосета.
„Колоездачите там ще преминат в група, може би в рамките на 10-15 минути ще приключи велосипедният трафик. Ще са първите километри и се надявам това да не предизвика голям дискомфорт у шофьорите, ще ги помоля за търпение. Досега абсолютно никога не сме имали проблеми“, допълни Данаил Денчев.
Всички успешно финиширали ще получат медали, а също така и победителите. Организаторите обещават истински празник и за неучастващите, който ще се проведе на поляната до пилоните на Паметник „Създатели на българската държава“.

Над 220 участници в състезанието по колоездене, бягане и дуатлон „Шуменско плато 2024“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *