Тройно повече за ток плаща МБАЛ-Шумен заради новите цени - Телевизия Шумен
Тройно повече за ток плаща МБАЛ-Шумен заради новите цени

60 хиляди лева повече за ток плаща месечно шуменската Многопрофилна болница. Увеличението на цената за електроенергията се е утроило само за няколко месеца. В подобно тежко положение са всички фирми и обществени заведения в страната.
“Чувам, че и газта се увеличава. За момента не ползвахме газ, от два дни обаче се наложи да пуснем отоплението, което е на газ в болницата, тъй като виждате навън температурите са ниски. Това ще натовари допълнително бюджетно болницата, а в същото време са качват и цените на консумативите, на храната на болните”, заяви д-р Димитър Костов – директор на МБАЛ-Шумен.
Индексиране на цените на клиничните пътеки обаче няма. Това означава, че приходите се запазват на същото ниво, докато разходите многократно растат. “Това ще доведе, може би до затруднения в изплащането на някакви допълнителни възнаграждения на персонала, или подобряването на битовото състояние на пациентите, които лежат в болницата”, посочи още д-р Димитър Костов.
Междувременно Асоциацията на индустриалния капитал организира национален протест идния вторник. Основното искане е незабавно компенсиране на всички, които получават електроенергия от „свободния пазар“. От шуменската Стопанска камара заявиха за Телевизия Шумен, че няма да участват в протеста и го подкрепят с уговорки. Според тях, важно е не толкова субсидирането, колкото да се работи по енергийната стратегия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *