Шумен демонстрира сътрудничеството на регионални институции - Телевизия Шумен
Шумен демонстрира сътрудничеството на регионални институции

Първа транснационална среща във връзка с ликвидиране на последиците от COVID-19 се провежда в Шумен. Тя е по проект на Дeтска градина “Братя “Грим” и носи името: “Изкуства, музеи, дейности на открито и подпомагане на обучението в по-безопасна среда”.
“От шуменска страна участват три институции, като координатор на целия проект е Дeтска градина “Братя “Грим”, а партньори са Детска градина “Светулка” и Регионален исторически музей, което само по себе си е уникално, защото за първи път три институции от една държава участват в проект “Еразъм+”, каза Евгения Михова, директор на Детска градина “Братя Грим”.
За участие в проекта са пристигнали представители на Испания, Португалия, Гърция, Кипър и Италия, които днес разгледаха експозициите на Регионален исторически музей – Шумен.
“Това до известна степен е свързано с подобряване на условията за учене в условията на Ковид, тъй като знаете, че безопасната среда е на открито и съответно в онлайн среда. Онлайн средата идва в повече в последно време, затова нашият проект залага на ученето на открито и извън класната стая, като имаме предвид, че по принцип в училищата и в детските градини има повече деца, струпване на повече хора, докато в музеите могат да бъдат само един клас и това донякъде води до по-безопасно учене. Освен това ученето извън традиционната обстановка мотивира децата, интерактивността им дава по-голямо желание за учене, и ученето чрез правене, на което ние залагаме също има голямо значение”, допълни Евгения Михова.
Гостите изразиха категоричната си подкрепа за този проект, който показва как на регионално ниво могат да си сътрудничат отделни институции, особено в пандемична обстановка. “Смятам, че това е изключително вдъхновяващо решение, тъй като всички нива на образование се опитват да структурират, да възпитат идентичност”, каза Андреас Цокас от Гърция.
Предвидено е създаването на интернет сайт и издаване на книга-наръчник, в които ще бъдат описани всички стъпки и дейности по проекта, за да се даде възможност на повече хора да ползват този опит.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *