Валидността на над 30 000 документи за самоличност изтича - Телевизия Шумен
Удостоверение за гласуване в изборния ден

Валидността на 30 469 документи за самоличност изтича през настоящата година. Лични карти трябва да подменят 7004 жители на областта, изтича валидността на 18 758 паспорта и на 4707 свидетелства за управление на моторни превозни средства.

Близо 40% от общия брой изтичащи документи е в периода 1 юли – 30 септември, затова и през третото тримесечие на годината се очаква интензивно натоварване. И тази година за удобство на гражданите се предвижда удължено работно време в периода 1 май- 30 октомври. В този период гишетата за административно обслужване в сектор „Български документи за самоличност“ и в сектор „Пътна полиция“ ще работят от 08:00 до 18:30 часа без прекъсване.

Българските лични документи (лична карта, паспорт и свидетелство за управление на МПС) могат да бъдат подменени и преди изтичане срока на тяхната валидност, така че натоварването да може да бъде равномерно разпределено през цялата година.

Напомняме, че гражданите с постоянен адрес на територията на област Шумен да могат да подават заявления за издаване на български лични документи (лична карта, паспорт и свидетелство за управление на МПС) чрез обикновена услуга и в звената „Български документи за самоличност“ във всички районни управления на територията на ОДМВР-Шумен. За да може да се види натовареността на всяко от звената, на страницата на ОДМВР- Шумен, раздел Административни услуги, подменю „Други“ ежедневно се публикува информация за приетите заявления за издаване на български лични документи на територията на областната дирекция.

Чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg всеки български гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис може да подаде заявление за издаване на:

-лична карта и паспорт;

-дубликат на свидетелство за управление на МПС;

-удостоверения за събития, свързани с издаването на документи, при спазване разпоредбите на Закона за българските лични документи и Правилника за издаване на българските лични документи

За трудно подвижни или неподвижни жители е осъществена възможност за посещение на адрес от служители на сектор „Български документи за самоличност“ за приемане на заявление за издаване на лична карта и паспорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *