Вариант 2 на изпита за 7. клас - Телевизия Шумен

Седмокласниците преразказваха “Ева, която расте и се смалява”. Авторът е Иванка Могилска, а нейният разказ се падна на тазгодишното външно оценяване по български език и литература. Днес на изпит се явиха и десетокласниците.
Ивайло завършва 7. клас в Средно училище “Васил Левски”. Казва, че изпитът не го затруднил особено, но пък усилено се готвил повече от месец.
Момчето дължи добрата си подготовка и на баба си, която всеки ден му помагала с уроците, а днес с нетърпение го очакваше пред училището.
Тестът включваше 26 задачи. Последната е преразказ на неизучаван художествен текст, като тя се оказа най-трудна за седмокласниците, наред със задачата да тълкуват думи и изрази.
„Защото трябва да напишем какво внушават думите, а тя ми е най-трудна. Не разбирам значението на думите. Не знам, не съм се подготвил за тази задача“, каза Никола.
„Трябва да размисляш много, трябва да измисляш синоними и много думи, затова е трудно“, каза Дефне.

 

„Защото не можех да се сетя кое точно мога да използвам, за да го разтълкувам. Иначе всичките други задачи бяха добре и си мисля, че съм се справил“, каза Симеон.
„Трябваше да пишем, много трябваше да пишем, заради това“, допълни Аслъ.
Днес на изпит по български език и литература се явиха и десетокласниците. Той е особено важен за тези от обединените училища, защото чрез него учениците могат да продължат в 11. и 12. клас. За седмокласниците пък малката матура е вход за гимназиите. Затова и я определят като стресова за тях.
Резултатите от двата изпита ще станат ясни до 28 юни.

Шуменска област на дъното на матурата по БЕЛ

Провежда се втората матура

“Животът в мрежата” на матурата по БЕЛ

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *