Вдигат социалните помощи от 1 юни - Телевизия Шумен

По-високи социални помощи ще получават всички уязвими групи от 1 юни. След промените повече нуждаещи се ще могат да получат подкрепа от държавата.
По-широк достъп до социални услуги от 1 юни. Според новите промени, социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход, както е в момента.
„Линията на бедност тази година е 504 лева, но държавата осигурява 30% от нея. Да не си правят надежди, че ще получават до 500 лева помощи, а всъщност е равна на 30%, която в момента е 151 лева. Това ни става гарантираният минимален доход, което на практика с него ще се съобразяваме при отпускането на помощите“, каза Мартина Драгнева – директор на РДСП – Шумен.

 

Новите разпоредби ще гарантират, че по-голям брой нуждаещи се ще могат да получат подкрепа от държавата. Размерът на получаваните от тях помощи ще се увеличи. Очаква се до края на годината да има увеличение на подпомаганите лице и в област Шумен.
„Виждам, че в рамките на две години са около 1700-1800 лица за цялата област. Като най-много подпомагани лица, това са в общините, където имат по-сериозен процент безработица. Това са Каолиново, Никола Козлево, Венец – те се очертават като по-сериозни, но и като население имат по-голямо, но така или иначе там безработицата е по-сериозна“, разясни Мартина Драгнева.
Предвижда се и времето за полагане на общественополезен труд от безработни, които получават социални помощи, да се намали от 14 дни по 4 часа дневно на 40 часа месечно.

Световен ден на социалната работа

Отпускат помощи за ученици

Изплащат помощите за отопление

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *