Все повече млади хора са с хипертония - Телевизия Шумен

Все повече млади хора са с високо кръвно налягане и повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Това показва скринингова кампания на Българската лига по хипертония през последните три години.
Анка Атанасова е на 73 години и страда от хипертония. Казва, че проследява кръвното си налягане, но опитва да не допуска ежедневието й да се върти около това.
„Важно е, но и всеки ден да следиш кръвното си, за мен създава допълнително напрежение и аз в резултат точно на това следене и вманиачване за високо кръвно си създадох много сериозни проблеми. Колкото по-малко го меря, аз си знам здравословното състояние, усещам, когато кръвното ми е високо“, каза Анка Атанасова.
На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. В навечерието му започна национална кампания за измерване на кръвното налягане като профилактиката на мозъчен инсулт и други съдови заболявания.
„Хубаво е, когато човек се чувства не ок, следователно усеща някакво високо кръвно или ниско кръвно налягане, да си закупи един апарат и от време на време да си го измерва. И следователно, ако има някакъв проблем, да отиде на кардиолог. Все пак това е нашето здраве, ние го правим за себе си“, каза Велислав Стойков – представител на фирма.
Партньори на кампанията са и младежите от Българския червен кръст. Според 17-годишния Антон, хората започват да се грижат повече за здравето си.
„Много хора забелязвам, че не пушат цигари, дори и да са на средна възраст не пушат или са спрели пушенето. Което смятам, че е добре, защото това помага на здравето“, каза Антон Борисов – БЧК-Шумен.
Осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане са ключови за превенцията и контрола на сърдечносъдовите заболявания, посочват от Българската лига по хипертония.

Образователна програма за инсулт

Днес е Световен ден за борба с инсулта

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *