Висока оценка за театралния фестивал в Шумен - Телевизия Шумен
Висока оценка за театралния фестивал в Шумен

Постановката „Ясен и Омая“ на Държавен куклен театър – Русе грабна наградата за цялостен спектакъл в тазгодишното издание на фестивала „Друмеви театрални празници“.
Призът за мъжка роля си поделиха Константин Соколов, Николай Тошков и Недялко Стефанов за участието им в спектакъла „Ботушът“. Наградата за женска роля спечели Гергана Змийчарова с „Гимнастика за бременни“.
Журито в 33-тото издание на „Друмеви театрални празници“ присъди наградата за сценография на Христина Недева за „Апокалипсисът идва в шест вечерта“. Призът за режисура получи Мартин Киселов за „Всичките наши тела“, а за музика – Калин Николов за същия спектакъл. Отличието за драматургия беше присъдено на Теа Денолюбова за „Боже мой“, а наградата на публиката спечели „Болница накрай света“ на шуменския театър „Васил Друмев“. В тазгодишното издание на театралния фестивал награда за драматургия за непоставена на сцена пиеса не беше присъдена.
„Проблемът с българската драматургия не е от вчера. Той си е доста сериозен проблем, нямаме особено добри традиции. Имаме много добри в исторически план индивидуални постижения, много добри автори, но те не са последователи на някаква национална традиции и ние на това трябва да обърнем много сериозно внимание“, каза проф. Пенко Господинов – председател на журито.
Позитивно е присъствието на спектакли по текстове на модерни автори, отбеляза журито на фестивала.
„Това е добра новина, че посягат все повече към модерни автори и се надявам така да продължи. Защото една култура може да се основава върху класици, но диша и живее чрез новите постижения“, каза Благой Бойчев – член на журито.
„Театърът, сам по себе си той или въздейства, или не въздейства. Независимо под какъв вариант се представя – дали куклен, дали драматичен спектакъл, дали пърформанс или каквото и да е. Когато имаш какво да кажеш, имаш изразни средства, с които го казваш, мисля че „Ясен и Омая“ го доказа“, каза Мария Банова – член на журито.
Журито на фестивала благодари на Община Шумен за подкрепата. „Дано да има повече такива управници в България, които разбират, че инвестицията в култура и образование е най-добрата инвестиция“, заяви Пенко Господинов.

Започнаха „Друмевите театрални празници“;

Ясна е селекцията на „Друмеви театрални празници“

Спектакълът „Мислещите тръстики“ спечели първо място на Друмевите театрални празници

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *