Дарителска кампания на храма в Златна нива - Телевизия Шумен
Дарителска кампания на храма в Златна нива

Дарителска кампания набира средства за ремонт на храма в село Златна нива. Жителите на селото искат да върнат блясъка на близо 100-годишната светиня. Средства могат да се превеждат по разкритата банкова сметка на църковното настоятелство.
През 1936 година хората от Златна нива сами построили храма, който носи името на света великомъченица Параскева. Днес, почти един век по-късно, отново ще се опитат сами да върнат блясъка на светата обител.
„След като видяхме църквата, която беше направена в Шумен, в Тракийския квартал, много ни хареса куполът, който е направен. Успяхме да намерим координати на фирмата, която го е изработила и решихме да направим такъв купол и за нашата камбанария. Старият е доста компрометиран“, каза Ивайло Пенев – кмет на село Златна нива.
Покривът на църквата също е в окаяно състояние. Заради течовете таванът се руши и има спешна нужда от ремонт. Има нужда от работа и по фасадата на камбанарията. Сумата, която ще е нужна, е около 20 000 лева. А хората в селото са решени да спасят църквата си.
„За нас това е връзката ни с миналото, с предците ни. Моят дядо толкоз много даваше и се застъпваше като настоятел на църквата“, разказа Живка Братованова – жител на село Златна нива.
Само за два дни от старта на кампанията вече са дарени около 1600 лева.
„Аз много държа на това, жители на селото да се включват в тези благотворителни инициативи, защото всеки, който даде някакви средства, започва да милее за това, което е направено, да го пази“, каза още Ивайло Пенев.
Жителите на селото се надяват кампанията да бъде успешна и храмът им да бъде ремонтиран преди да е започнал да се руши. Дори вече мечтаят някои ден да успеят да съберат пари и за изографисване на църквата и нов иконостас.

Дарителска сметка:
Титуляр: Православен храм „Света Параскева“, село Златна нива
BG50FINV91502016773271

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *