Язовир „Тича“ - пълен едва наполовина - Телевизия Шумен

Язовир „Тича“ е пълен малко над 55 процента, съобщават от шуменския клон на „Напоителни системи“. Количеството гарантира питейна вода до късната есен, когато се очакват новите валежи от дъжд и сняг.
Въпреки валежите през последните дни Шуменска област си остава в тази част от страната, която няколко поредни години страда от засушаване. Основен водоизточник за около 150 000 души е язовир „Тича“.
„Към момента наличният обем на язовир „Тича“ е малко над 170 млн. кубически метра, което е около 55 процента запълване от общия обем“, каза инж. Николай Николов, главен инженер на „Напоителни системи“ – Шумен.
Според специалистите това количество вода било достатъчно да поддържа питейно-битовите нужди на абонатите от Шумен, Търговище, Велики Преслав и околни села, които се водоснабдяват от този язовир през сухите летни месеци.
„Към настоящия момент нямаме притеснения за осигуряване на питейното водоснабдяване на населените места“, заяви инж. Николов.
Не така обаче стои въпросът с осигуряването на вода за поливните нужди на земеделските производители. Сключените договори тази година са повече от предходната – общо 100 договора за малко над 15 400 дка.
„Притеснението ни е свързано с разрешаването на количества за напояване от МОСВ, което става с утвърдени месечни графици – месец за месец. За настоящия месец юни от исканите от нас количества реално отпуснатите от министерството количества са малко над 50 процента от заявените от нас, което е крайно недостатъчно за настоящия момент, за да можем да покрием нуждите на земеделските производители до края на месеца“, изнесе конкретни данни инж. Николай Николов.
Следващия месец ще се чака одобрение на нова заявка. Опитът показвал, че в години с нисък обем на язовир „Тича“, какъвто е в момента, МОСВ започва редуциране на исканите количества в полза на питейните нужди.

Водата в язовир Тича спада

Язовир Тича пълен на 72%

Поливният сезон стартира от 15 април

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *