Акция срещу кражбите - Телевизия Шумен
Акция срещу кражбите

Спад на домовите кражби отчита шуменската полиция. От миналата година до сега в област Шумен са регистрирани 89 домови кражби. Въпреки това, служителите на реда насочват вниманието на жителите върху опазване на домашното имущество.
Димитричка Ангелова е била жертва на обири три пъти. При последната кражба, неизвестен задигнал 200 лева от чантата на дъщеря й докато тя била в банята.
„Прозореца отваря да се проветрява, докато излезе от банята, чантата я няма. После чантата беше захвърлена с личната карта в един от контейнерите за боклуците, обаче нищо нямаше вътре – нито карта нищо, всичко пари, всичко изчезнало от чантата й. Въобще не можаха да го задържат. Човекът открадна 200 лева от нас, от вкъщи. Връщаме от сбор в Кюлевча. Синът казва „Майко ще се изкъпя“, облече се и тръгна, тук пари, там пари и няма. Викам – чакай аз ще ти дам, отивам и нашите ги няма. Същия ден викам на свекървата, някой да е идвал в къщи, абе дойде един, търси Христо, казах му, че има Ангел, обаче вече си отиваше, връзваше си обувките и тръгна, утре щял да дойде пак да го търси и така си остана“, разказа Димитричка Ангелова.
От полицията заявиха, че от миналата година до сега в областта са регистрирани 89 домови кражби. За да се избегнат посегателствата, областната дирекция стартира акция, която започна от ул. „Карл Маркс“ в кв. „Дивдядово“. Кварталният – инсп. Галин Герчев, раздаде листовки със съвети за предпазване от домови кражби и проведе кратка беседа с хората.
„Много е важно външните врати да бъдат заключени, да не се оставя отворено, вечер, нощно време. Важно е прозорците да се затварят“, каза инсп. Галин Герчев.
На територията на градовете най-често предмет на посегателство са парични средства в левове и валута, бижута, телевизори, компютърна техника и мобилни телефони. В малките населени места се отнемат и животни.
„Тенденцията е за намаляване на този вид престъпления, но въпреки това, акцентът е насочен за предотвратяване и насочването на вниманието на жителите на населените места да си предотвратят тези кражби, защото е много важно да не създават условия и предпоставки за извършването на такъв вид престъпления“, каза комисар Пламен Тодоров – зам.-директор на ОД на МВР.
Обикновено взломните кражбите и тези чрез отключване се осъществяват между 08:00 -11:00 часа. През нощта посегателствата се извършват от ниските етажи на жилищни сгради, през отворени врати на тераси, като най-често обект на кражби са апартаменти в крайни жилищни квартали.

Две паралелни полицейски акции в Шуменско

Полицията в Шумен с нови патрулки

Кражбите са най-честите престъпления

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *