Започна приемът на заявления за отопление - Телевизия Шумен
Хванаха седем каруци и една кола с незаконни дърва

По-висок размер на енергийни помощи през този отоплителен сезон. Повишаването е съобразено с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на електроенергията за бита от 1 юли.
Над 1100 са подадените заявления само за три дни за целева помощ за отопление в дирекция „Социално подпомагане”. За този отоплителен сезон помощта ще е в размер на 546,95 лв. За отпускането й тази година са на лице и редица промени.
„Важното е, че за безработните лица вече се изисква 3-месечна регистрация в Бюро по труда, а не както преди това 6-месечна“, каза Мартина Драгнева – директор на РДСП-Шумен.

 

Промяна има и в изискването за извършени сделки за недвижими имоти, като се намалява срокът от 5 на 2 години. Досега семействата, чиито деца не ходят редовно на училище, не са получавали помощ за отопление. От тази година и те ще имат право да кандидатстват, но при определени условия.
„Тоест семейства, които имат деца, не учат, ще получават, едната част имат 3% намаление, това са от 14 до 16-годишна възраст, които не учат. Другата част от 16 до 18-годишна възраст – не учат и не са записани в Бюрото по труда, те ще получават с 5% по-малко за всяко дето, което не е изпълнено това условие“, разясни Мартина Драгнева.
Заявленията за отпускане на целева помощ за отопление се приемат до края на октомври. Подробна информация е публикувана на информационните табла в дирекциите “Социално подпомагане”, както и на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане.

Вдигат социалните помощи от 1 юни

Световен ден на социалната работа

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *