Жълт код за опасно горещо време - Телевизия Шумен
горещо време 40 градуса термометър слънце лято жега

Жълт код за опасно горещо време в Шумен. Очаква се в четвъртък температурите да доближат 40 градуса, предупреждават метеоролозите.
Горещата вълна продължава, като пикът й се очаква в четвъртък, когато градусите ще се повишат до 39-40. Високите температури може да бъдат опасни особено за хронично болните. Затова те трябва да са внимателни в жегите, съветват лекари.
„Горещината действа двупосочно. При едни хора кръвното скача, при други пада. Трябва да внимават, да следят здравословното си състояние и при необходимост да се консултират с лекар, било джипи, било специалист в доболнична помощ. Може нещата да изискват намаляване на дозата на лекарствата, повишаване. Зависи от конкретната ситуация каква е, но при всички случаи е желателно внимание“, съветва д-р Валентин Петров – кардиолог.
Жегите може да се отразят негативно дори и на напълно здрав човек, затова от БЧК препоръчват прием на повече вода и при възможност да се избягват работа и разходки в най-горещите часове от деня.

 

„Ако непременно трябва да се излезе и да се пътува, това трябва да стане през по-късните часове или по-ранните часове на денонощието. Ако се почувствате недобре, препоръчват да се обърнете към 112 или към Спешна помощ“, каза Пламен Петров от БЧК-Шумен.
Екстремно високи температури се очакват утре и в петък. Метеорологичните прогнози сочат, че през почивните дни няма да е толкова горещо.

Повече пари за профилактика

Все повече млади хора са с хипертония

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *