Започва ремонтът на новата галерия - Телевизия Шумен
Започва ремонтът на новата галерия

Ремонт и реновиране на вътрешното пространство ще превърне къщите “Елеонора” в модерна художествена галерия. Ремонтът се финансира с близо милион лева собствени средства на община Шумен.
Идеята за превръщането на къщите паметник на културата в художествена галерия с постоянна експозиция е на няколко десетилетия. Няколко пъти сградата сменя предназначението си, а от 2013 година е притежание на градската художествена галерия “Елена Карамихайлова”. Сега ремонтът ще се осъществи със средства на община Шумен.
„Общината е осигурила местни средства около милион. Има изготвен проект, направена е обществена поръчка, избран е изпълнител и сме на прага да започне строителството”, каза Любомир Христов, кмет на община Шумен.
Проектант на галерията е архитект Васка Рачева, а за организацията на вътрешното пространство и експозицията ще бъде изготвен отделен проект.
„Заедно със строителните работи, успоредно с тях, ние започваме една друга дейност: проектиране на изложбените експозиции, как да бъдат разположени тематично. Искаме да покажем колкото се може повече неща”, каза Деян Евтимов, директор на ХГ “Елена Карамихайлова”.
Ремонтът трябва да приключи за шест месеца.
„Това са довършителни работи вътрешни, частичен ремонт на покрив, подмяна на ел. инсталация, на старата дървена дограма с нова. Доставка и монтаж на асансьор за хора в неравностойно положение“, обясни инж. Антоанета Петрова управител на фирмата-изпълнител.
Художествените произведения, които се съхраняват в галерия “Елена Карамихайлова”, и ще се превърнат в постоянна експозиция са повече от 2000, а в приземния етаж на сградата е предвидена и крипта с икони.

Ремонтират 3-ти корпус на Шуменски университет

Не стигат парите за ремонта на Младежки дом

Ремонтът на жп надлеза приключи

Ремонтират Паметника на свободата

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *