Здравните власти в Шумен: Спазвайте мерките! - Телевизия Шумен

Ръководителите на лечебните заведения в област Шумен се срещнаха с областния управител днес. На работната среща бяха още директорите на РЗИ, ЦСМП и заместник-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова. Те са обсъдили заповедта на министъра на здравеопазването, с която от днес временно се преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната.

По данни на РЗИ –Шумен заболеваемостта на база 14-дневен период е 604 на 100 хил. души население. Към момента активните случаи в областта са 1 315, нараства броят на хората, които са хоспитализирани. 172 са пациентите в МБАЛ-Шумен, почти със запълнен капацитет е COVID секторът в КОЦ-Шумен.

Обсъдени са възможностите за разкриване на допълнителни легла в МБАЛ-Шумен за лечение на пациенти с COVID-19. Към момента лекари и медицински сестри от другите лечебни заведения – СБАЛК-Мадара, КОЦ и Държавна психиатрична болница – Царев брод се включват по график и работят в шуменската многопрофилна болница. Търсят се възможности за осигуряване на допълнителен медицински персонал.

Участниците в срещата се обединиха около становището, че само с помощта на лекарите и медицинските сестри от всички структури на здравеопазването в област Шумен може да бъде преодоляна кризата. Те призоваха лекарите от извънболничната помощ също да се включат и да подпомогнат дейността на МБАЛ-Шумен.

Здравните власти отново апелират към всички да спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *