Откриха дървена лопата от преди 7 000 години - Телевизия Шумен

Запазена дървена лопата от праисторическо време откри археологът доц. Стефан Чохаджиев по време на разкопките в праисторическата могила край с. Сушина. На лопатата се натъкнали при разкриването на две жилища от каменно медната епоха изградени върху отбранителен вал.
„Под пода, под гредореда на едно от жилищата попаднахме на една запазена дървена лопата, като съвременните фурнаджийски лопати, но не са с дълги дръжки, защото пещите, в които се приготвя храната и за отопление са най-много до метър като размер. Тази дървена лопата е някъде 70-80 см с дръжката, напълно запазена цялата дръжка и отпред греблото“, каза доц. Стефан Чохаджиев.
Находката е уникална, тъй като запазено изделие от дървесина от преди близо 7 000 години е изключителна рядкост за нашите земи.
„И действително това за нашите земи, в много обекти имаме запени съоръжения от дърво или отделни инструменти, но лопатата действително, всеки археолог обича да се хвали, но може да се говори за уникална находка“, каза още доц. Стефан Чохаджиев.
По време на разкопките учените открили и много каменни изделия като човешка глава, инструменти от кост и други ценни артефакти, датирани 5 хиляди години преди Христа. Проф. Чохаджиев ръководи проучванията край с. Сушина вече 15 години поред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *