„Алкомет“ вече работи със световен автомобилен гигант - Телевизия Шумен
„Алкомет“ вече работи със световен автомобилен гигант

Шуменската фирма „Алкомет“ ще произвежда авточасти за електромобилите на германски автомобилен концерн. Компанията има подписан 12-годишен договор. Това обяви председателят на Надзорния съвет на „Алкомет“ Фикрет Индже по време на официалното откриване на новите производствени мощности.
„Сега се учим и ние, в движение, в крачка как се става доставчик на голям автомобилен производител, но ние ще го направим “, каза още Фикрет Индже.
Специални гости бяха посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок, областният управител Валентин Александров и кметът Любомир Христов.
„Искам да благодаря на Фикрет Индже за неговата активност, за помощта, която оказва на града. Един човек с голямо сърце, който помага за всичко в нашия град“, каза кметът на Шумен Любомир Христов.
Посланикът на Турция Айлин Секизкьок, която е в Шумен за първи път, също поздрави Фикрет Индже за големия успех на компанията.
„Като посланик аз мога само се гордея и да съм щастлива за това, че един турски инвеститор прави такива големи инвестиции в града и дава своя принос към целия живот в града“, каза Н. Пр. Айлин Секизкьок – посланик на Република Турция в България.
Новият цех за механична обработка на профили беше въведен в експлоатация в началото на годината. Инвестицията е на стойност 13,5 мил. лв. Новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили.
„Имаме уникален шанс, защото повечето продукти, които произвеждаме тук са за електромобили, които според всички прогнози са бъдещето на автомобилната промишленост“, каза Валерия Колева – директор „Продажби пресови продукти“ в „Алкомет“.
В момента компанията е на етап прототипно и предсерийно производство на вече договорени проекти, а серийното производство ще стартира през 2022 г. Новият цех е разположен на 4100 кв.м., разполага с персонал от 30 души, като се очаква в бъдеще да се наемат още служители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *