До месец плащаме данъци и по електронен път - Телевизия Шумен
Над 50% от населението в Шуменско е преброено

До края на месеца жителите на община Шумен ще могат да плащат данъчните си задължения по електронен път след разкриването на виртуален пос терминал.
„Защото бяхме към банка, която не предлагаше такъв виртуален пос и отношенията ни се изостриха и заради това, че не намериха и финансиране за такъв софтуер да си изработят и не ни дадоха тази възможност“, каза Татяна Костова, зам.-кмет на община Шумен.
Това е една от причините Община Шумен да смени банката, с която работи. За намаляване на административната тежест електронните услуги, които предлага общинската администрация в Шумен вече са над 50, 28 от които са в Данъчна служба.
„С изменението на Закона за местните данъци и такси общинска данъчна администрация от 2020 г. служебно извършва обработка на данните, свързвани с придобиване или продажба на МПС, на недвижими имоти, по придобиване на имущество по наследство“, каза още Татяна Костова.
В Общината отчитат ръст на плащанията на данъци и такси по електронен път. В последните две години са регистрирани по 33 хиляди плащания, при 4 хиляди за 2017 година
„Успешно се събират тази година данъците. В деветмесечието отчитахме на 87% приходи данъчни. За неданъчните по същия начин е в изпълнение бюджета от 2021 г., с много добър показател“, обясни Татяна Костова.
Именно поради това е била възможна актуализацията на бюджета, за оползотворяване на тези приходи, която гласува миналия месец Общинския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *