Две премиери за началото на новия театрален сезон - Телевизия Шумен
Две премиери за началото на новия театрален сезон

С две премиери: “Михал Мишкоед” и “Тримата братя и златната ябълка” открива новия си творчески сезон Драматично-куклен театър “Васил Друмев”. През тази година се навършват 165 години от първото театрално представление у нас и това е главният акцент в репертоарния ни афиш, каза директорът на театъра Димитър Димитров. “Това е първият акт за нашата държава, който отваря вратата на България към европейската култура. Чрез театъра европейската култура влиза в България и това, което имаме сега като сценично изкуство, музикални формации, всичко това, започва от Шумен”, подчерта Димитър Димитров.
Режисьор на “Тримата братя и златната ябълка” е Даниела Христова, а автор на драматизацията е Мирослав Стоилов. “Заложили сме не толкова на частта за подялбата на имуществото между тримата братя, а по-скоро сме заложили на романтичния подход, романтичната нагласа на най-малкия брат. Защото в днешно време любовта е това, на което трябва да се учим и да не го забравяме, тъй като все повече, заради ситуацията и не само, се отдалечаваме един от друг”, каза режисьорът Даниела Христова.
“Първата репетиция на “Михал Мишкоед” се състоя в читалище “Добри Войников” и там се докоснахме до оригиналния текст на творбата от 1853 година, а това добави още автентизъм в постановката”, каза режисьорът Съби Събев. И допълни: “Това, което ние се опитваме да направим с това представление е да запазим автентичността на текста, макар че той е доста остарял като лексика, на места неразбираем за широката публика, може би за младото поколение. Ние се опитваме по някакъв начин, поне по-непознатите думи да ги представим. Има едни своеобразни спирания за поясняване на тези непознати думи, които ги има в текста”.
Наред с празничното настроение в театъра остават и стари проблеми. Автобусът, с който трупата пътува вече е негоден и не може да премине технически преглед, а от Министерството на културата засега не дават отговор може ли да се закупи нов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *