Експерти: Кръговото не отговаря на изискванията - Телевизия Шумен

Кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“, където стана тежка катастрофа на 28 септември, не отговаря на нормативните изисквания. Това констатираха при проверка на място експерти от неправителствената организация Център за европейски транспортни политики.
„В самото кръгово кръстовище има знаци, които могат да ви вкарат в насрещното и то съвсем легално да ви вкарат в насрещното, без има какво да ви каже да не влизате там“, каза Диана Русинова – експерт от ЕЦТП.
Русинова е категорична, че  самото място не е подходящо за кръстовище с кръгово движение, защото възможност за достатъчен радиус няма.
„Аз бих насърчила общината по-скоро да си преразгледа решението за това кръстовище и да го приведе в нормативна годност, кой го е съгласува, това не е моя работа, живи и здрави да са колегите. На тяхната съвест обаче ще тежи, това което се случва на това кръстовище“, каза още Диана Русинова – експерт от ЕЦТП.
Предстои изготвяне на становище, което ще бъде входирано и до Общински съвет.
„Силно ни притесни всички нас това, тъй като това трябва да е приоритет на всеки един от нас – безопасността на всички наши съграждани. След като се запознаем с това становище, ще го коментираме с всички наши колеги и ще предприемем необходимите мерки“, обясни Ася Аспарухова – председател на Общински съвет.
Близките на загиналата при катастрофата на кръстовището Светомира призоваха за създаване на условия за пътна безопасност.
„Въпросът е принципен, ако има нарушение то трябва да бъде разкрито, ако всичко е регламентирано, трябва да бъде потвърдено. Въпросът е кой по какъв начин от страната институциите ще се отнесе в случая, за да стигнем до заключението, което е нужно на всички нас“, каза Анатолий Станчев – баща на Светомира.
На 24 октомври предстои провеждането на протестен митинг.

Потвърдиха домашния арест за Кюркчиев

Шествие в памет на Светомира Станчева

Жена загина при катастрофа в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *