Кметът на Шумен: Търсим общо решение за обновяването на улиците - Телевизия Шумен
Кметът на Шумен: Търсим общо решение за обновяването на улиците

Поемането на дългосрочен заем ще позволи при финансово изгодни за община Шумен условия, да бъде рехабилитирана уличната инфраструктура в града и селата, както и да бъдат обновени част от междублоковите пространства. Това заяви кметът Любомир Христов по повод предложението на администрацията, което е изготвено след детайлен анализ и предстои да бъде гласувано на извънредна сесия в петък. “На базата на този анализ ние стигнахме до извода, че нуждата от средства е значително по-голяма, за да могат действително да бъдат рехабилитирани или подновени, или изцяло обновени, а също така и построени и нови улици и крайблокови пространства, тъй като голяма част от блоковите пространства не са обновявани от създаването на самите блокове, а също така има улици, които може би от 50-60 години не е пипано нищо по тях”, посочи Любомир Христов.
Кметът на Шумен обърна внимание, че от обявяването на намерението за поемане на дългосрочен заем, в общината са постъпили над сто искания от граждани и Сдружения на етажната собственост, както и от кметовете на населените места. “Това, което предложихме впоследствие на общинския съвет, е да се избере комисия, в която комисия да участват общински съветници, също така имаше идея да бъдат включени и граждани. На базата на картата, която сме направили, на базата на исканията на гражданите, те да обходят тези райони, и да преценят, за да може действително да стигнем до едно общо решение. Да не е водеща администрацията, да е водеща точно тази група, точно тази комисия, която създадохме, а също така създадохме такава комисия и за селата”, заяви градоначалникът.
С цел да бъде взето консенсусно решение, направените на редовната сесия на общинския съвет предложения отново са разгледани от комисиите, посочи още кметът на Шумен. На извънредната сесия утре съветниците ще гласуват окончателно уточнените списъци. Общината има готовност да стартира обществените поръчки, и ако няма обжалване на процедурите, инфраструктурните ремонти в града и селата да започнат през пролетта на следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *