Маестро Димитър Косев с дебют на шуменска сцена - Телевизия Шумен

Най-младият главен диригент на оперен театър в България ще гостува за първи път на шуменската сцена. На концерта на Симфониета – Шумен в четвъртък /23 февруари/ Димитър Косев – главен диригент на Държавна опера Русе, ще застане на диригентския пулт. Под неговата палка, в изпълнение на Анна Фурнаджиева – концертмайстор на симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, ще звучат Концерт за цигулка и оркестър № 2 в сол минор от Сергей Прокофиев. В програмата ще бъде изпълнена и Симфония № 5 в си бемол мажор от Франц Шуберт. Концертът е от 18:35 часа в зала “Професор Венета Вичева”.

Димитър Косев дебютира на диригентския подиум в България през ноември 2013 г. на откриването на Международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе. В началото на 2015 г. дирижира Новогодишния концерт на Русенска Филхармония. От февруари 2016 г. е щатен диригент в Държавна опера Стара Загора, а от октомври 2017 г. – в Държавна опера Русе. През лятото на 2020 г. е избран за главен диригент на Държавна опера Русе.
Под негово диригентство са изпълнени премиери на спектаклите „Дон Паскуале“, „Джани Скики“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Севилския бръснар“, „Рицарски поход“ „Парижки Живот“, „Царицата на чардаша“, „Луд Гидия“, „Набуко“, „Хубавата Елена“, „Петя и Вълка“, „Прилепът“, „Травиата“ и други. Димитър Косев дирижира концертите „Класиката среща ABBA“ и „Класиката среща Queen“. Освен това е диригент и инициатор на спектаклите „45 години Диана Експрес – Symphony 2019“, „Да те жадувам аз“ – Група Сигнал и Русенска Филхармония, „Queen – Шоуто продължава“, „Children in Time“ – Deep Purple & Rainbow tribute concert, „Here we go…again“ – Whitesnake tribute concert и „Фалшив герой“ – Класиката на Тодор Колев. През юли 2016 г. дирижира премиерата на спектакъла „Симфонична фиеста“ със златните български хитове от 60-те и 70-те на Калин Вельов и група “Тумбаито”. Най-ефектният самостоятелен проект на Димитър Косев е „ДЖАЗОСПЕКЦИЯ“ по музика на френския композитор Клод Болинг и филма „Baraka“ на Рон Фрик. През 2019 г. дирижира световноизвестната немска хеви метъл група „ACCEPT“ заедно със симфоничен оркестър по време на заснемането на концертното DVD – „ACCEPT and the Orchestra of Death“. В края на ноември 2016 г., по специалната покана на световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова, дирижира спектакъла в Държавна опера Стара Загора, посветен на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски. През 2017 г. закрива футболния мач между Барселона и отборът на Христо Стоичков дирижирайки песента „Барселона“ на Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе. На 28 декември 2018 г. е поканен за диригент на коледния концерт на Софийска Филхармония в зала „България“.
Носител е на наградата на JCI – „Най-изявените млади личности на България“, в категорията „Културно постижение”. През същата година е удостоен със златна значка „Русе“ от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, избран е за лице на Русе и за културен посланик на града. Става част от проекта на Дарик Радио – „40 до 40“ за млади и вдъхновящи личности на 2018 г. За своя принос към българската култура и изкуство диригентът Димитър Косев е отличен с престижната награда „Златно перо“ за 2019 г. Той е избран от слушателите на БНР за „Млад музикант на годината“ 2020.
Анна Фурнаджиева се дипломира с магистърска степен, специалност цигулка при проф. Стойка Миланова и проф. Ели Казакова, и камерна музика при проф. Жени Захариева в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София.
Участвала е в майсторски класове за свирене в оркестър при диригента Даниеле Гатти и камерна музика при Енрико Диндо в Тренто (Италия).
От 2003 г. е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна, а от 2017 г. е и постоянен гост-концертмайстор на Симфоничния оркестър на Държавна опера Русе. Анна Фурнаджиева се занимава активно със солови и камерни изпълнения. През 2015 г. като солист на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна изпълнява Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс. През 2017 г. със същия оркестър и с пианиста Тодор Петров правят премиерно за България изпълнение на Концерт за цигулка и пиано от Йохан Непомук Хумел. Записът от този концерт е издаден и на компактдиск. Две години по-късно във Варна изпълнява Концерт за цигулка, пиано и виолончело от Л. В. Бетовен. През 2020 г. на Фестивала „Дни на камерната музика“ в Габрово, заедно с Йордан Димитров – концертмайстор на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, осъществява премиера на Концерт за две цигулки и камерен оркестър от Йохан Граун и „Moz-art a la Haydn“ от Алфред Шнитке. През октомври 2021 г. отново е солист на оркестъра на Държавна опера Варна с Концерт за цигулка и оркестър № 2 от С. Прокофиев, а през ноември 2022 г. със същия концерт е солист на Симфониета Враца.
Анна Фурнаджиева се занимава активно и с камерна музика. През 2005 г. основава Струнен квартет „Арте“, с който има над 40 концерта, осъществява много премиерни изпълнения. Цигуларката е канен концертмайстор и изпълнител на камерна музика в Италия, Германия, Холандия, Белгия и др.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *