Осъдиха шуменец, дал подкуп на полицаи - Телевизия Шумен
ВАС потвърди: Решението за финансирането на Скаутския клуб е нищожно

Условна присъда и глоба наложи Окръжния съд в Разград на 27-годишния Христо Дж., за това, че предложил и дал подкуп на полицейски служители. Младият мъж е роден в Шумен, но живее в София.
Вечерта на 2 февруари тази година в Исперих, въпреки че бил неправоспособен водач, Христо шофирал лек автомобил. Приближавайки едно от кръстовищата в града забелязал патрулен автомобил пред училище „Васил Левски“, който осъществявал контролна дейност. За да избегне проверка спрял, дал на заден ход, завил по съседна улица и спрял. Полицейските служители се усъмнили в действията на водача на автомобила и решили да му извършат проверка, от която се установило, че е неправоспособен водач на МПС.
Един от полицейските служители му обяснил, че ще му бъде съставен Акт за установяване на административно нарушение. За да избегне санкционирането си, Христо предложил „да ги почерпи“, а те да не го санкционират. След като му обяснили, че това няма как да се случи, полицаите го поканили до патрулния автомобил, за да бъде тестван за употреба на алкохол. Отваряйки багажника, за да извадят техническото устройство за проверка употребата на алкохол, подсъдимият пуснал в багажника на автомобила им две банкноти по 10 лева и една от 5 лева.
Делото беше гледано в условията на съкратено съдебно следствие по искане на подсъдимия. Той призна изцяло фактите по делото и изрази съжаление за стореното. При тази процедура, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.
За предложения подкуп съдебният състав наложи на Христо Дж. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца и глоба в размер на 100 лв. Заради съкратената процедура присъдата беше намалена с 1/3 до 4 месеца „лишаване от свобода“. Изпълнението на така наложеното наказание се отлага с 3-годишен изпитателен срок.
Присъдата не е окончателна, подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *