Оставиха в ареста рецидивист, ограбвал жени - Телевизия Шумен

Апелативен съд – Варна остави в ареста обвиняемия за грабеж, извършен при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив. Йордан И. е привлечен за това, че между 21 ноември и 8 декември е извършил два грабежа на дамски чанти от две жени в Шумен. Той причаквал потърпевшите пред жилищата им и със сила отнемал вещите им. 21-годишният мъж е многократно осъждан за престъпления против собствеността.

Адвокатът му поиска по-лека мярка за неотклонение, тъй като не е налице обоснованото предположение, че е извършил престъпленията и няма риск да се укрие.

Представителят на Апелативната прокуратура счита, че престъплението е извършено при условията на опасен рецидив от лице, многократно осъждане и с едно неприключило дело в съдебна фаза.

Настоящата инстанция е солидарна с извода на Окръжния съд в Шумен, че от данните по делото може да се изведе обосновано подозрение за съпричастността на Йордан И. към деянието. Престъплението е тежко умишлено и законът предвижда наказание между 5 и 15 години лишаване от свобода. Съдът извлече опасността от извършване на престъпление от данните за съдимостта на лицето, от неговата и на деянието обществена опасност. Посегателствата са осъществени в светлата част на денонощието, по идентичен начин. Реален е и рискът обвиняемият да се укрие, защото е пребивавал на различни места, където е вършил престъпления. Има близък роднина, който живее в чужбина и след изтърпяването на ефективни наказания често е напускал страната. От тези съображения следва единственият възможен извод, че само мярка за неотклонение „задържане под стража“ ще гарантира срочното и безпрепятствено приключване на разследването.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *