От сутринта има изтеглени над 60 000 зелени сертификата - Телевизия Шумен

От днес всички граждани, които са преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест и са регистрирани в Националния регистър, могат да изтеглят своето удостоверение за преболедуване от интернет портала на Националната здравно-информационна система https://www.his.bg/bg/dgc. Документът беше разработен от „Информационно обслужване“ АД в рекордно кратки срокове от 4 дни. То ще важи само на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница.
Гражданите, които желаят да получат удостоверение за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19. Те ще получат специален SMS код, който трябва да се въведе в страницата на портала.
Удостоверението за преболедуване ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19.
Гражданите, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в COVID регистъра, ще продължат да ползват европейския зелен сертификат.
1.470 млн. е броят на изтеглените зелени европейски сертификати до този момент. От обявяването на епидемичните мерки на 19.10.2021 г. до този момент гражданите са изтеглили над 550 хил. сертификата.
Днес в часовия диапазон 9.00-10.00 ч. бе постигнат рекорд по изтеглени сертификати – 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 хил. От тях 13 000 са удостоверения за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, което е около 20% от всички изтеглени документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *