Откриха Международните хорови празници “Добри Войников” - Телевизия Шумен

Шумен посрещна хористи, диригенти, пианисти и гости от страната и чужбина за началото на XXVII-то издание на Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“. Фестивалът беше тържествено открит пред сградата на Драматично-кукления театър, където на сцена ще бъдат трите концертни вечери. Тържествената церемония даде празнично начало на тазгодишното издание на единствения в страната хоров форум с над 50-годишна традиция, чийто домакин, без прекъсване през годините, е Шумен.
“Отново сме на старта на едно прекрасно събитие, което десетилетия радва България и корените му са от тук, от Шумен. Това поредно 27-о издание, мисля че ще бъде посрещнато от зрителите с изключителен интерес, защото тук участват най-добрите изпълнители в детско-юношеското хорово изкуство у нас”, каза в словото си заместник-кметът на Шумен по образование и култура Найден Косев. Той подчерта, че от своето начало през 1971 година до днес, хоровите празници неотменно са подкрепяни от местната власт и пожела “На добър час!” на всички участници. По традиция на тържественото откриване бяха поднесени венци и цветя пред паметника на патрона на хоровите празници – видният възрожденец, общественик, театрален и музикален деец Добри Войников.
Изпълнители, почитатели на хоровото изкуство, домакини и гости имаха възможност да разгледат изложба, която проследява 60-годишната история на шуменския детски хор “Бодра песен”, чиито създател и пръв диригент е проф. Венета Вичева, основоположник и на хоровите празници „Добри Войников“.
В трите концертни вечери на фестивала на сцената на ДКТ “Васил Друмев” тази година се представят девет хорови състава от България – София, Пловдив, Варна, Балчик, Шумен и детско-юношеският хор „Мелисанти“ от Александрия, Гърция. В програмата на хоровите празници са включени творчески срещи и хорови ателиета. За първи път на сцена ще прозвучи “Меса за мир” от Славил Димитров, а по традиция на концертната гала вечер ще бъде връчена статуетката за диригентско майсторство „Проф. Венета Вичева”.
Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ се провеждат под патронажа на кмета на община Шумен Любомир Христов. Тазгодишното издание е посветено на  три знакови годишнини – 190 години от рождението на Добри Войников, 165 години от създаването на първия многогласен ученически хор в България и 60-годишнината на хор „Бодра песен“.

Откриват Международните хорови празници

Международни хорови празници в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *