Проблеми в шуменския театър - Телевизия Шумен

Над 30 служители са напуснали шуменския театър “Васил Друмев” под натиск. Това алармираха театрали. По този повод в Шумен пристигна председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.
За проблемите в шуменския Драматично-куклен театър “Васил Друмев” сигнализира актрисата Стефани Лечева по време на заседание на комисията по култура към Общинския съвет.
“Бях поставена точно в същата ситуация, в която повечето и от колегите ми – да се съглася взаимно да напусна. След като не се съгласих, бях уволнена“, заяви Стефани Лечева.
Заместник-директорът на театъра Кирил Кирилов поиска стенограма. “Наистина съм учуден, при положение, че се обсъжда нещо, което касае театъра, ние не сме поканени като страна. Не съм подготвен, нямам право и не искам да отговарям на нападки, на твърдения”, каза Кирил Кирилов.
Притеснен от случващото се в театъра в Шумен пристигна председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Според него в културната институция се извършва грубо посегателство.
“Съвсем скоро той ще загуби абсолютно целия си облик, културен облик на водещ културен институт в цялата страна. С всички фестивални форми, които са осъществени тук, на които аз лично съм присъствал и то с години назад. В момента виждам пред себе си един театър, който е готов да загуби целия културен облик в театралната карта на България, да не говорим за това, че може да стигне до такъв дефицит, че да фалира, което пък – не дай си боже да се случи на община като Шумен”, коментира Христо Мутафчиев.
Проблем има и при разформироването на Сдружението “Нова българска драма”, тъй като то получава целево финансиране.
“С разформироването на Сдружението “Нова българска драма” и инициирането на ново Сдружение, което се казва “Друмеви театрални празници“ по инициатива на настоящето ръководство, с изключение този път на представители на общината, доколкото разбирам, както е било досега според традицията. Тоест общинската власт няма никакъв представител в новото Сдружение. Този фестивал отпада от методиката, заради несъгласуваното и недобре юридически обоснована трансформация от старото към новото”, посочи Илко Ганев, експерт към Съюза на артистите в България.
“Ще поискаме действително да чуем и другата страна, да чуем мнението и съответно и резултатите от проверката на Министерството на културата. Тогава вече да вземем някакво решение. Искаме да си запазим театъра, това е най-важното”, каза кметът на община Шумен Любомир Христов.
Очаква се Министерството на културата да излезе със становище след извършване на проверки.

Илия Атанасов е новият директор на шуменския театър

Лошо финансово състояние на театъра в Шумен

Оспорване на конкурса за театъра

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *