Регионалният исторически музей в Шумен с награда - Телевизия Шумен
Регионалният исторически музей в Шумен с награда

Регионалният исторически музей – Шумен е отличен с Националната награда „Музейна образователна дейност” за 2021 г. в категория „Културен институт – регионален музей“. Отличието се присъжда за принос в популяризирането на културното наследство и изкуствата чрез създаване и въвеждане на музейни образователни програми. Наградата е учредена от Министерството на културата.
През последните години екипът на Регионален исторически музей – Шумен се обръща към най-младата си публика чрез различни традиционни и иновативни похвати. Във всяка една от градските експозиции на културната организация са разработени образователни програми, както и цялостна такава, състояща се от няколко компонента – книжно тяло, учебно помагало и активен модул. В обектите се организират и ваканционни занятия с деца, а през цялото време на годината инициативата „Музей в куфар“ гостува на детски градини, училища, читалища.
Утвърдена практика е при уреждането на временни изложби да се предвижда елемент или цял сектор насочен към децата, а в част от постоянните експозиции са оформени специални кътове, обзаведени с подходяща мебелировка. С тези дейности се цели съживяването на интереса на подрастващите към родния край и националната ни история чрез нови форми на интерпретиране на миналото, а в дългосрочен аспект – формиране на концепция за възпитание, историческо самосъзнание и активно лично участие в образователния процес – бил той в класната стая или в експозиционната зала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *