Сезонът на кърлежите – как да се пазим - Телевизия Шумен

С трайното затопляне на времето зачестяват и случаите на ухапвания от кърлежи. Подготовката за обработване на тревните площи в Шумен вече започна, а лекарите съветват да бъдем внимателни, когато сме на открито.
В слънчевите и топли дни на април все повече шуменци прекарват време в паркове и градинки. Пролетта обаче събуди и кърлежите, които са едни от най-честите преносители на инфекциозни заболявания, с последващи усложнения.
„Ако се хванат навреме, са лечими. Някои на 100 процента, някои – не толкова успешно. Най-вече, което ще обърнем внимание, е да се пазим ние самите. Това е най-вече, ако ще ходим някъде – на гора, на поляна, да не се влиза там, където не е окосено. Прибирайки се у дома, човек задължително ще трябва да се огледа навсякъде“, обобщи как да се предпазваме д-р Янко Янков, общопрактикуващ лекар.
Изваждането на паразита е най-добре да бъде направено веднага, и при възможност – от медицинско лице, а мястото на ухапването се дезинфекцира.
„То се обработва с йод. Ако в продължение на няколко дни започне да се появява червено петно, което се увеличава – тогава вече задължително трябва да се обърне към лекар, защото вече има какво да се направи, било то с изследване, или ако се налага антибиотично лечение. Понякога даваме антибиотично лечение и за предпазване от заболяване“, обясни д-р Янко Янков.
Косенето на тревните площи в Шумен вече започна, като предстои третирането с препарати, което се прави от специализирана фирма.

Косят тревните площи в Шумен

Топлото време активира кърлежите

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *