Търсят се приемни родители в област Шумен - Телевизия Шумен
Търсят се приемни родители в област Шумен

Кампания за набиране на приемни родители стартира в област Шумен. Към момента утвърдените приемни семейства са 109, но има нужда от точно определени профили.
„Голяма нужда има от приемни семейства на по-големи деца, на деца с увреждания и на новородени. Затова приемните семейства, които в момента трябва да се изберат – това са за деца на възраст от 0 до 6 години, без увреждания, от 0 до 18 години с увреждания – две приемни семейства и от 10 до 18 години без увреждания“, каза д-р Светлана Маркова, зам.-кмет “Социални дейности и здравеопазване”.
Броят на приемните семейства е планиран след анализ на предстоящо заличаване на някои от тях или промяна и разширяване на профилите на семействата, вписани в регистъра. В проекта “Приеми ме” участват 9 от десетте общини в областта.
„Професионалните приемни родители се наемат на граждански договори за времето за настаняване на децата. За едно дете получават 150% от минималната работна заплата, от януари 2021 е 650 лв., за 2022 ще говорим нататък. За две настанени деца са 160% от минималната работна заплата, за три и повече настанени деца в едно и също семейство – 170% от минималната работна заплата. А средствата за издръжката на децата се определят спрямо гарантирания минимален доход за страната, който е в размер на 75 лв. От 0 до 3 години за 2021 г. е 4 по 75 лв. от гарантирания минимален доход. От 3 до 14 години е 3,5 по 75 лв., от 14 до 18 години и ако учи до 20 – 1,2 по 75 лв.“, каза още д-р Маркова.
Община Шумен е водещата в проекта, по който е партньор на Агенцията за социално подпомагане.

2 thoughts on “Търсят се приемни родители в област Шумен”
 1. Това е чудесно и аз много бих искала да участвам за едно такова приемни семейство за детенце.
  А въпросът ми е дали след време това детенце може да го осинуви приемното семейство?
  И какъв е критерият по който се избира приемното семейство?:)

 2. Това е чудесно.
  И аз бих искала да участвам.
  Какъв е критерият за избор на приемното семейство?
  Може ли след време това дете да се осинуви от приемното семейство?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *