Учители и музейни специалисти от четири европейски държави гостуват в Шумен - Телевизия Шумен
Учители и музейни специалисти от четири европейски държави гостуват в Шумен

Заместник-кметът по образование и култура Найден Косев се срещна днес с учители, представители на музеи, образователни институции и неправителствени организации, които работят в сферата на образованието и културата в Испания, Португалия, Гърция и Кипър. На срещата присъстваха началникът на отдел „Образование, наука и развитие“ Даниела Савчева, директорите на детските градини „Братя Грим“ и „Светулка“ Евгения Михова и Надежда Минчева и директорът на Регионалния исторически музей в Шумен Даниел Руменов.

Педагозите са в Шумен като партньори на детските градини „Светулка“ и „Братя Грим“ и Регионалния исторически музей по проекта „Изкуства, музеи, дейности на открито и учене“, който се реализира по програмата „Еразъм+“. Дейностите, включени в него, са свързани с възможностите за алтернативно и безопасно обучение в условията на пандемия и целят да се създадат добри практики за учене в музеите и културните институции на открито. Целевите групи са деца от 5 до 8 години, учители от детски и начални училища, служители в музеи и членове на неправителствени организации в сферата на образованието и културата.

По време на срещата Найден Косев посочи, че Шумен е град, който е свързан както със създаването, така и с духовното развитие и укрепване на българската държава. В този смисъл той предлага изключително богати възможности за реализация на разнообразни и интересни занимания по проекта. В навечерието на Деня на народните будители гостите присъстваха на открит урок по родолюбие, посетиха къщата музей на Добри Войников и музея на Панайот Волов. Предстои да разгледат Регионалния исторически музей, старините в Плиска и Велики Преслав, да посетят Националния историко-археологически резерват „Мадара“ и др.

От името на кмета Любомир Христов и от кметския екип гостите получиха подаръци – дискове с филм за Шумен и концерта на братята Константин и Александър Владигерови, посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров, албуми, които разказват за историята и природата на Шумен, туристически пътеводител и сувенири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *