Уникален план на дублирано дърво с каменен градеж в Плиска - Телевизия Шумен
Уникален план на дублирано дърво със каменен градеж в Плиска

За първи път в Плиска археолозите попаднали на план на дървена постройка повторен идентично от каменна архитектура. За откритието съобщи главният уредник на Националния историко-археологическия резерват – Плиска Христина Стоянова.
„За първи път в Плиска имам дублиране на дървено строителство с каменно в последствие. Имаме проследени по цялата дължина на оградния зид ями, които са от първа половина на 9 век и повтарят плана на по-късно построеният архитектурен комплекс“, каза Христина Стоянова, главен уредник на НИАР-Плиска.
Екипът на Стоянова работи за 12 пореден път на обект край Южната порта. През 2006 година при изграждането на алея се разкрил част от градеж и веднага стартирали спасителни разкопки.
„Това е един архитектурен комплекс, изграден в средата на 10 век. През тези години успях да разкрием цялата южна стена, която е с дължина 113 метра и половина. Северно на този зид са изградени помещения. Има три преправки комплексът и престава да съществува в началото на 11 век. В неговите деструкции всъщност се откриват следи от последните обитатели на Плиска, това са печенегите“, каза още Стоянова.
По време на работа в архитектурния комплекс станали известни и следи от по-ранен период. Имало следи от интензивно дървено строителство.
„Най-ранната постройка е една линейна постройка, от която сме проследили около 50 метра и се датира в края на 8, началото на 9 век. В годините на около декар в централната част на комплекса са проучени над 100 конструктивни ями на дървени сгради. За съжаление на повечето планът все още не е разкрит“, разказа Стоянова.
Археологическият сезон в Плиска това лято е финансиран по проект от Министерството на културата и Регионалния исторически музей.

Уникални части от праисторически кош откриха край с. Иваново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *