Успешен дебют на фестивала за православна музика - Телевизия Шумен

Смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ се завърна от  XIX Международен фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно Есть” в град Поморие с Благослов от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и Диплом за дебютно участие и хомогенна хорова звучност. Специален Диплом за ревностно отношение към песенната Христова вяра получи и диригентът на хора Христо Атанасов.
В тазгодишното издание участваха 14 състава. Хористите от Шумен направиха впечатление още с появата си на 9 юни както с изпълненията си, така и с многобройниния си колектив. Певците се представиха със седем православни песнопения. Гост солист в „Молитву пролию“ беше оперната певица Пролет Пенчева, която не веднъж си партнира с този състав на хора. Всяко от песнопенията беше посрещнато с възторжени аплодисменти от публиката в храма „Свето Рождество Богородично“, а след последната творба шуменските хористи бяха изпратени на крака с бурни овации и поздравления.

 

Участието във фестивала за православна музика в Поморие се превърна в добра възможност за осъществяване на контакти с други състави и за включване  в други подобни изяви. Смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ заедно с още над 300 изпълнители се включи в заключителния фестивален концерт.
Запис от концертните изяви на хоровите състави може да бъде чут в предаването за хорова музика на БНР – Кантате юбилате. Повече за представянето на шуменския хор може да се прочете и в специализираното  списание „Музикални хоризонти“.
По време на гостуването си хористите от „Проф. Венета Вичева“ зарадваха посетителите на уникалната тракийска гробница край Поморие, където бе представен флашмоб с църковни песнопения.

Хорът „Проф. Венета Вичева“ в международен фестивал

„Бодра песен“ се завърна на международната хорова сцена

Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ с турне в Сърбия

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *