Здравен център за профилактика откриха в ДГ „Братя Грим” - Телевизия Шумен
Здравен център за профилактика откриха в ДГ „Братя Грим”

Първият в страната здравен център за профилактика на здравето беше открит в детска градина “Братя Грим” в Шумен. Той е изграден с помощта на спонсори и община Шумен, а лентата прерязаха заместник-кметът по образование и култура Найден Косев и председателката на Общинския съвет Ася Аспарухова.
„Може и да е малка крачка към едно по-добро присъствие на децата в тяхното здравословно състояние, но това е един опит да се създадат по-благоприятни условия за всички малки възпитаници на тази детска градина. Поздравявам директора и екипа на градината за това, че с ентусиазъм използват всички нови форми и модели на работа“, каза Косев.
Центърът включва солна стая, комбинирана инфрачервена и билкова сауна, вани със соли за крака.
„Идеята дойде преди 4 години, когато посетихме партньорска детска градина по програма Еразъм+ в Естония, където видяхме този опит. Тази градина в Естония има дълъг опит в системата Кнайп и работи изключително много за профилактика на детското здраве. Там за първи път видях, че в детска градина може да има сауна и солна стая. Тогава реших, че трябва и ние да го направим, но това изисква много средства и ми отне време да ги намерим“, каза Евгения Михова, директор на ДГ “Братя Грим”.
Изграждането на здравния център е отнело 4 месеца, но очаквания ефект за здравето на децата си заслужава. В Естония след първата година от ползването на тези съоръжения респираторните заболявания са намалели с 90 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *