Бизнесът очаква фалити заради скъпия ток - Телевизия Шумен
Бизнесът очаква фалити заради скъпия ток

Безпрецедентното поскъпване на тока през последните няколко месеца постави бизнеса в условията на оцеляване. Много предприятия ще фалират, ако държавата не предприеме адекватни мерки. Това прогнозира Данаил Сотиров, който ръководи отдел в шуменска фирма.
„А България в момента нищо не прави по въпроса, няма никаква експертиза, изпълнителната власт бездейства буквално. Особено тази зима, като се има предвид и другите обстоятелства, визирам пандемията, може да бъде просто трагично. Очакваме много голяма безработица, ако това продължи така“, каза Данаил Сотиров.
Затова утре работодатели и синдикати излизат на национален протест. Те ще настояват за незабавно компенсиране на всички, които получават електроенергия от „свободния пазар“ преди да се стигне до загуба на хиляди работни места.
„Субсидиите са някакво временно, ще бъдат кръпка. Политика липсва. Има много възможности в България, както сме на последно място по много показатели, това ни дава много шанс в момента, които могат да се развият“, каза още Сотиров.
Засегнати от ценовия шок са над 600 000 предприятия, болници, училища, ясли и градини, ВиК дружества, културни институти, държавни и общински ведомства, които купуват електроенергията на свободния пазар. Междувременно стана ясно, че Министерството на икономиката работи по няколко варианта за подпомагане на бизнеса в кризата с цената на тока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *