Спортен турнир за лица с увреждания в Смядово - Телевизия Шумен

В град Смядово се проведоха спортни състезания за лица с увреждания „Спортът – приоритет на силния дух“, организирани от Основна (общинска) организация на инвалидите в Смядово, с финансовата подкрепа на община Смядово.
В спортните състезания взеха участие лица с увреждания от Шумен, Смядово, Нови пазар, Каспичан, Велики Преслав и Хитрино. Програмата предвиди в първия ден да се проведат състезания по шахмат, табла и теглене на въже.
В надпреварата по шахмат взеха участие девет състезатели, като системата по която се игра бе „всеки срещу всеки“. Победител в турнира стана Салим Хасанов – Хитрино, втори – Недиме Реджеб – Хитрино, трети – Алейдин Ибрям – Хитрино, четвърти – Христо Божков – Нови пазар.
В турнира по табла взеха участие 12 души от всички общински организации на инвалидите в област Шумен. Победител стана Стефан Казаков – Шумен, втори – Сениха Ибрям от Хитрино и Неделчо Рашев – Смядово.
В отборното състезание по теглене на въже лицата с увреждания бяха разпределени в две групи – с по четирима и с по двама състезатели. При първата група призовото място спечели отборът на Смядово, втори стана тимът на Велики Преслав, а трети – отборът на Нови пазар. В тегленето на въже по двойки победител стана отборът на Хитрино, втори – отборът на Смядово, трети – тимът на Нови пазар, а четвърти – на Каспичан.
В спортните състезания в Смядово взеха участие председателят на Съюза на инвалидите в България (СИБ) Георги Колев и председателят на шуменската структура – Иванка Казакова. Към участниците в спортния празник Георги Колев се обърна с думите: „Спортът е един силен социализиращ фактор сред всеки един от нас, макар и на определена възраст трудно ще дърпаме въжето, трудно можем да бягаме, но все пак силният ни дух ни кара да участваме и да се борим във всяка една дисциплина. Радвам се, че толкова много участници има днес тук в Смядово, от цялата област. В състезанията, доколкото разбрах, има представители от седем общини, където имаме общински организации, това е добре за Шуменска област. С председателя на РО – Шумен Иванка Казакова се познаваме от основаването на Съюза на инвалидите в България през 1989 г. Като председател на Съюза на инвалидите в България ще направя необходимото за своевременното решаване на всички проблеми на общинските организации по места и снабдяването на общинските офиси на СИБ с необходимата техника – компютри, принтери и копирни машини”.
На 15 октомври във физкултурния салон на Средно училище “Св. Св. Кирил и Методий“ в Смядово ще се проведе втория кръг от спортният празник „Спортът – приоритет на силния дух“ със състезания по дартс и стрелба в кош.

Текст и снимки: Салим Салих

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *