Удължиха проекта „Грижа в дома“ - Телевизия Шумен

Проектът „Грижа в дома“ ще бъде удължен с нови 6 месеца, до края на годината. Чрез него самотно живеещи възрастни хора и такива в нужда, получават незаменима социална услуга, на обща стойност над 2,3 милиона лева.
Проектът на Община Шумен „Грижа в дома“ има за цел да осигури подкрепа в домашна среда, чрез предоставяне на почасови мобилни здравно-социални услуги, обясниха на пресконференция от екипа, реализиращ дейностите по проекта. Към момента са обслужени 380 потребители.
„Целевите групи по този проект са лица с увреждания, възрастни хора, които са в невъзможност да се справят с дейностите от ежедневния живот. Това са лица с различни по вид и степен увреждания, с различни дефицити, които ограничават тяхното функциониране в ежедневието им и са зависими от пълни или частични грижи“, каза Севелина Колева – ръководител на проект „Грижа в дома“.
40 са общо домашните помощници по проекта, които са на постоянни договори и работят всеки делничен ден.
„Трудното е да те допусне този човек, да ти има пълно доверие, да те допусне до себе си. Защото ние по принцип имаме ключове от апартаменти, ключове от входни врати, на нас по всяко време ни се обаждат, дори само така да си поговорят по телефона. Ние имаме достъп до целия апартамент, до цялата къща почти, голямо доверие ни имат, но за това трябва говорене с възрастните хора, някакво такова отношение към тях, по-голямо внимание към тях“, обясни Илка Стоянова – домашен помощник.
Заявки за включване на нуждаещи се към услугите по проекта се приемат на телефон – 0878261240. А кой да стане потребител и каква точно помощ да получи се решава след експертна оценка.

Вече 300 души в патронажната грижа

320 възрастни получават грижа в дома

Проектът за патронажна грижа продължава

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *