“Албена” от Йовков в Деня на европейските автори - Телевизия Шумен
“Албена” от Йовков в Деня на европейските автори

С Йовковия разказ “Албена” Средно училище “Йоан Екзарх Български” се включи в Деня на Европейските автори. Творбата, посветена на магическата сила на женската красота, чете най-красивата българка – дванадесетокласничката Сара Младенова.
„Книгата обогатява човек като личност. Учи го на възпитание, на морални ценности и смятам, че е много важно в днешно време да се чете, въпреки че днес младото поколение не е толкова запознато с това“, каза Сара Младенова – Мис България и Мис Планет.
Мисията на днешния ден е да свърже хората с четенето и да им помогне да открият европейската литература и нейното многообразие.
„Това е събитие, което провокира отношението на младите хора към европейската литература. По този начин създаваме условия да четем европейската литература и да се запознаваме с ценностите, които прокламира европейската литература“, каза Валентина Тодорова – директор на СУ „Йоан Екзарх Български”.
Възпитаниците на училището потвърдиха казаното от Тома Уортън, че “Един час, прекаран в четене , е час откраднат от Рая”.
„Четенето е вид изкуство, лично за мен. Аз обожавам да чета и това е време за мен, време за съществуването ми като цяло. Затова книгата и думите, буквите са нашето бъдеще и трябва да ги изразяваме“, каза ученичката Габриела.
„Всеки човек през своето съществуване се стреми да се усъвършенства. Може би четенето на книги е един от най-най-доказаните и успешни методи за това. Просто, защото всяка една книга разкрива нови истории, нови светове и по този начин ние сме подготвени за всякакви ситуации в живота“, сподели ученикът Борис.
Днес СУ „Йоан Екзарх Български” постави началото на поредицата от събития, свързани с честването на Патронния празник на училището.

Наградиха лауреатите в Националния конкурс за унгарска и българска литература (обновена)

Млади литературни надежди

Откриват литературния конкурс „Боян Пенев“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *