Ароматизират с лавандулова вода контейнерите за смет - Телевизия Шумен

Ароматизират контейнерите за смет в Шумен. Те ще бъдат парфюмирани с лавандулова вода, подарък от местна фирма, а това ще е част от цялостно почистване на казаните. Кампанията стартира от следващата седмица.
Около 1200 контейнера тип „Бобър“ ще бъдат измити, обезмаслени, ремонтирани и ароматизирани с лавандулова вода.
„Призовавам гражданите да не се притесняват, там, където са били три контейнера или два, че липсва един. Това ще е, защото в момента той се измива и ремонтира. След, което ще преминем там, където има само по един контейнер и ще използваме нашите оборотни“, каза управителят на Общинското предприятие „Чистота“ Радослав Кърджиев.
Лавандуловата вода, която е подарък от шуменска фирма, ще бъде смесвана с горчивата вода от „Кьошковете“ и ще се използва и за оросяването на улиците в Шумен. Предприятието подготвя и информационна кампания за събиране на едрогабаритни отпадъци от домакинствата.
„Нашата цел е да оптимизираме графиците, да оптимизираме начина на изхвърляне, така че да бъдат улеснени гражданите на Шумен, както и нашата работа. Съответно, да намалим това нерегламентирано изхвърляне, което изисква изключително много ресурс“, посочи Юлияна Иванова, еколог в ОП „Чистота“.
В момента се обсъжда идея за поставяне на контейнери за строителни отпадъци и в кварталите на Шумен. Главната цел е да се ограничат незаконните сметища. На дневен ред също е изхвърлянето на отпадъци в селата. От предприятието установили, че там казаните за строителни отпадъци стоят заключени.
„Хората, които живеят по селата да могат, така наречените „музейни експонати“, да ги ползват, да знаят какво могат да изхвърлят там и ако стигнем до разбирателство с администрацията, да бъде разширен обхватът, които могат да бъдат събирани на тези площадки по селата“, поясни Радослав Кърджиев.
Общо 166 са служителите на Общинското предприятие. Те обаче не могат да се справят навреме със задълженията си в града, тъй като периодично са натоварени със задачата да чистят незаконни сметища в селата. От предприятието призовават хората да не бъдат безучастни и да подават сигнали.

Мият улиците на Шумен заради жегите

Поставят контейнери за строителни отпадъци в пет села

Община Шумен санкционира фирма за замърсяване на общински терен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *