Безплатно силанизиране на зъбите на децата - Телевизия Шумен

Кампания по силанизирането на първите постоянни зъби при децата е в ход от точно един месец. Специалистите съветват родителите да включат децата си в профилактиката, за защита на зъбите.
Д-р Виолета Алексиева е координатор за Шумен националната кампания за силанизиране на зъбите на децата, която стартира преди точно един месец.
„Това е десетата година, в която в България се прави безплатно силанизиране на първите постоянни зъби на децата, на възраст от 5 навършени до 10 ненавършени години и това наистина е едно много голямо постижение за децата на България“, обясни д-р Виолета Алексиева.
Силанизирането представлява покриване на първите, постоянни дъвкателни зъби на децата със специален предпазващ гел.
Процедурата отнема буквално няколко минути и е абсолютно безболезнена за децата.
„В тази възраст, в която зъбите току що пробиват в устата на децата, те са с много дълбоко изразени фисурки, ямки, както и да ги наречем вдлъбнатини може би най-точно казано, по дъвкателната повърхност, в същото време с много слаба минерализация. Много бързо се развиват кариеси, точно за това, защото имаме много слаба минерализация в тази ранна възраст, след кариеса идва поражението, усложнението“, каза д-р Виолета Алексиева.
Силанизирането предпазва от именно такива увреждания и стоматолозите силно го препоръчват. В Шумен общо 8 са стоматолозите, които работят по кампанията за силанизиране, което е в сила до 2 декември.

Укрепват безплатно детски зъби

Кампания за зъбна протекция в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *