Световен ден на зрението - Телевизия Шумен
Световен ден на зрението

В Световния ден на зрението – 13 октомври, специалистите напомнят, че 80 процента от слепотата е предотвратима. Профилактичните прегледи на очите са изключително важни, защото при тях може да се открият заболявания, за които пациентът не подозира.
Маргарита Даскалова посещава очен лекар веднъж годишно. Казва, че профилактиката трябва да е приоритет особено при хора над 60-годишна възраст.
„Без зрение какво е, какво е – нищо животът. Това е най-важното, случи ли се нещо веднага сме при лекар. Това ми е много важно, защото много обичам да чета и ще бъде ужасно да не мога да чета“, каза Маргарита Даскалова.
При децата до 7 години е добре да се направят поне 3-4 профилактични прегледа. Във възрастта след 40 години често се налага корекция на зрението и посещението при очен лекар трябва да е ежегодно. При по-възрастните това е още по-важно, каза в предаването „В обедната почивка“ офталмологът д-р Маргарита Мартинова.
„Защото една глаукома протича винаги коварно. Една глаукома се нарича тихият убиец на зрението е неслучайно, защото протича безсимптомно с отпадане на зрението. Винаги трябва да се обръща внимание на този проблем. Точно по тази причина не трябва да се неглижират посещенията при очен лекар, защото ранно открита в повечето случаи една глаукома може да бъде контролирана“, обясни д-р Маргарита Мартинова.
Друго социално значимо заболяване, отнемащо зрението, е макулната дегенерация, свързана с възрастта. Открита навреме, при някои форми има възможност за забавяне на процеса с вътреочни инжекции, които през последните 2 години се поемат от Здравната каса.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *