Десет незаконни постройки са премахнати - Телевизия Шумен

Десет незаконни постройки на територията на община Шумен са били премахнати през последните 12 месеца. Други шест заповеди са издадени за преместваеми обекти. Информацията изнесе зам.-кметът по строителство и благоустройство арх. Николай Симеонов.
Общо 120 проверки по сигнали за незаконни постройки са направили общинските служители от „Контрол на строителството“ в Шумен през последните 12 месеца.
„За 14 от тях има издадени констативни актове за установен незаконен строеж, а за 10 от тях има издадени заповеди по член 25 „а“ по ЗУТ. Това са заповеди за премахване на незаконен строеж. Ако сградата е единствено жилище, тя не може да бъде премахната. Това създава доста ограничения“, каза на брифинг заместник-кметът по строителство и екология арх. Николай Симеонов.
Най-често установяваните незаконни постройки са допълващо застрояване към къщи, например изградени в разрез със закона летни кухни и други пристройки, както и гаражи, поставени къде ли не.
„В случая това бяха гаражите по улица „Асен Златаров“. Както знаете, миналата година започна проект за нова отсечка по улица „Асен Златаров“ и в обхвата на пътя имаше няколко гаража, които трябваше да бъдат премахнати, и сме започнали тази процедура. Всички гаражи бяха премахнати“, каза Юлиян Савев, главен специалист „Контрол на строителството“ в Община Шумен.
Два са вариантите след издадена заповед за премахване на незаконна постройка – доброволно или принудително отстраняване, като във втория случай Общината си търси парите от собствениците по съдебен път.

Премахват 68 незаконни гаража

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *