Училища искат повдигнати пешеходни пътеки - Телевизия Шумен

Общинската комисия по безопасност на движението разгледа искания на няколко учебни заведения за повдигнати пешеходни пътеки. Оказва се обаче, че няма нормативен регламент за подобни съоръжения.
Директорът на Средно училище „Сава Доброплодни“ Албена Неделчева е поискала от Общинската комисия по безопасност на движението изграждане на повдигната пешеходна пътека на бул. „Мадара“ в района на училището и съседната Езикова гимназия.
„Поради това, че все още няма нормативен документ, не могат да бъдат проектирани и изградени. Другото което е, вторият абзац, който беше в тази жалба е, че паната, които са монтирани по бул. „Мадара“ в средния разделителен остров, в едната си част преди пешеходната пътека с ул. „Преслав“ затрудняват видимостта, и на практика, пресичащите ученици или деца по пешеходната пътека са видими едва в последния момент, при достигане на границите на пътното платно“, разясни подробностите около нормативната уредба Владимир Събев, експерт в Община Шумен.
Мерки вече са взети и първите три пана до пешеходната пътека са заменени с по-ниски такива, за да се осигури по-добра видимост. Общината е разрешила и проблем с пътни знаци за ограничение на скоростта по ул. „Съединение“ пред Средно училище „Панайот Волов“.
„Има разминаване на пътните знаци, които са поставени на „Съединение“. От едната страна максимално разрешената скорост е 30 километра, а от другата посока е 40 километра. Това вече е отстранено, няма такова разделение“, каза Владимир Събев.
По време на комисията от „Пътна полиция“ пък поискаха при ремонта на бул. „Ришки проход“ да бъде изграден разделителен остров между двете платна за движение.

Въвеждат 30 км/ч в центъра и слагат светофари на опасни кръстовища в Шумен

Лента за изчакване до Новата поликлиника

Обмислят вариант за облекчаване на трафика в района на обезопасеното кръгово

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *