Десетокласниците на изпит - Телевизия Шумен

Малко повече от 1300 десетокласници в Шуменско се явиха днес на националното външно оценяване по български език и литература. Изпитът се проведе в 30 училища в областта. Учениците имаха 90 минути, за да решат подготвените 21 задачи – с две по-малко от миналата година.
„Подготвях се от доста време, бих казал още от началото на тази учебна година. Госпожата ми по български не ме остави да лентяйствам“, каза Ивелин Василев.
„Аз очаквах да е малко по-трудно, да, беше лесно. Имаше някои задачи, които ме затрудниха, обаче мисля, че се справих добре. Какво те затрудни, чухме, че текстът за редакция е бил по-сложен? Ами, да малко трудно намерих грешките, обаче другите неща бяха по-лесни“, каза Мелис Себайдинова.
„Ние доста се подготвяхме с изминалите НВО-та от предишните години и някои задачи дори не участваха, бяха променени, но, със сигурност, беше по-лесно“, каза Стефания Стефанова.
Националното външно оценяване в края на Х клас служи за ориентир за подготовката им в края на първия гимназиален етап. Според учениците обаче изпитът носи само стрес без да има нужда, тъй като решаващите изпити са две години по-късно.
„Има хора, които не желаят да продължат след 10-ти клас. Той се прави за тях, обаче е задължителен за всички десетокласници“, каза Мелис Себайдинова.
„Няма много смисъл, защото не мисля, че, който и да е, ще си прекъсне образованието в десети клас“, каза Стефания Стефанова.
„Така или иначе в XII клас имаме отново тест, който е много по-важен от този. Даже този не влиза в дипломата“, подчерта Ивелин Василев.
В сряда ще се проведе националното външно оценяване на десетокласниците по математика. Резултатите от двата изпита ще бъдат обявени до 28 юни.

Област Шумен на последно място на матурите

“Приказка за стълбата” на матурата

Приемат заявления за допускане до матура

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *