Масови грешки в изборните протоколи - Телевизия Шумен

Масови грешки в протоколите доведоха до сериозно забавяне при отчитането на резултатите от вота 2 в 1. Часове наред секционни комисии сверяваха контроли и нанасяха корекции, за да предадат официално изборните документи. Умора и нерви белязаха изборната нощ, на фона на спокойно протеклите избори за Народно събрание и Европейски парламент. Правилното попълване на протоколите отново се оказа изпитание за секционните комисии.
„За броенето на бюлетините – не, но за попълването на протоколите – да. Най-много ни затрудни преференциите, по партии, както са разделени. Не можехме да направим набързо засечките и тук, сега си ги оправихме. Напълно ви казвам, че много хора повече няма да бъдат в комисиите“, разказа Станка Илиева от СИК №15 – Нови пазар.
Десетки часове отне на част от секционните комисиите да открият грешките, да нанесат корекции и да предадат протоколите в Районната избирателна комисия, а оттам и в Центъра за информационно обслужване.
„Все още отстраняваме и се консултираме с госпожата, която да ни помогне. Проблемът е, че не трябваше да има 2 в 1. Това е за нас, трябваше да са си поотделно изборите“, коментира Патриция Маринова от Шумен.
За пряко ангажираните с вота 2 в 1 това са може би най-тежките избори, обобщи говорителят на Районната избирателна комисия Надежда Върбева.
„Има доста сгрешени протоколи, даже мога да кажа, че дали е имало два протокола, които да са били без грешка. Всички бяха сгрешени. Най-честите грешки са при броенето на бюлетините – на гласовете и на преференциите. Точно при тези грешки – при гласа на гласоподавателите и преференциите, няма как да бъдат поправени на място и трябва да се събира секционната комисия и да брои“, обобщи причината за забавянето на обработката на резултатите говорителят на РИК-Шумен.
Секциите отличници ще получат 25 лева бонус за протоколи без грешка. 25 лева е и компенсацията за безсънната нощ на тези, които предават изборните книжа в Районната избирателна комисия.

Бавно обработват изборните резултати

Изборният ден приключи, активността е рекордно ниска

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *