Отбелязваме Международния ден на архивите - Телевизия Шумен
държавен архив шумен

С изложба и Ден на отворените врати Държавен архив – Шумен отбеляза Международния ден на архивите. Празникът води началото си от 60-те години на 20 век.
Шуменският архив, един от най-старите в страната, отбеляза Международния ден на архивите. Бяха връчени и традиционните годишни награди. В категория „Най-добър приятел на архива“ беше връчена грамота на екипа на РБ „Стилиян Чилингиров“.
„Нашето сътрудничество ще продължава да се развива и ще имаме нови и нови полета за изява съвместно с Държавен архив – Шумен“, каза Марияна Дженева – РБ „Стилиян Чилингиров“.
В категория „Дарител на годината“ беше отличен Иван Дилов.
„Аз вече съм пенсионер от 18 години и се занимавам с историята на железниците и личности, свързани с тях. Една от задачите ми е за паметника на Димитър Иванов – Черното от село Кюлевча. Другата ми задача е да прехвърлим гара Каспичан, първата, която е била действаща и която е оставена на произвола на съдбата, да стане музей на града“, каза Иван Дилов.
В категория „Читател на годината“ грамота получи Генади Георгиев.
Международен ден на архивите се отбелязва от 60-те години на 20 век.
„Без архиви, ние нямаме памет. Винаги когато трябва да обяснявам значението на архивите, мисля, че този е най-добрият пример, който можем да дадем. Ако си представим човек без памет, той няма да има личност, тоест няма да знаеш кой си, какво правиш и няма да имаш проект за бъдещето, така че ние сме паметта“, подчерта Антония Панева, началник на Отдел Държавен архив – Шумен.
От началото на годината до момента са преминали над 100 посетители през Държавен архив – Шумен.

Отбелязват Деня на архивиста

Изложба на Държавния архив

70 години Държавен архив

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *